Ravenclaw och Slytherin

Dessa två är också elevhem på Hogwarts internatskola. Ravenclaw har fått sitt namn efter Rowena Ravenclaw som också var en av de fyra som var med och grundade skolan. Elevhemmet Slytherin har fått sitt namn efter grundaren Salazar Slytherin. Djuret på deras emblem är en orm och elevhemsspöket är den Blodiga baronen. Horace Snigelhorn heter elevhemsföreståndaren.

Ravenclaws emblem har en bild på en örn, deras elevhemsspöke är den Grå Damen och elevhemsföreståndare är Filius Flitwick. Ravenclaws elevers egenskaper är att de är intellektuella, intelligenta och är öppna för att uppleva saker. Eleverna är de som är mest introverta av alla, och energi hämtar de genom att vara ensamma eller umgås i en liten grupp med vänner som har samma intresse.

Både Slytherins uppehållsrum och sovsal ligger nere i fängelsehålorna. Sällskapsrummet som ligger långt under jorden är avlångt, har kala stenväggar och i taket hänger gröna lampor. Eleverna här är beslutsamma, ambitiösa, intelligenta och sluga. De är precis som Gryffindors elever inte särskilt emotionellt stabila, de är hetlevrade och deras humörsvängningar påminner om de elever som bor på Gryffindor. De är mindre extroverta och istället för att uttrycka sina känslor kan de bli mer aggressiva.