Hermione Jean Granger

Hermione och Harry träffas precis som Harry och Ron ombord på Hogwartsexpressen. På tåget hjälper hon den blivande eleven, Neville, att leta efter sin padda, Trevor.

Efter att Harry, Ron och Hermione hjälpts åt att slagit ner ett stort troll, blir de tre bästa vänner. Hermione kommer från en mugglarfamilj och båda hennes föräldrar är tandläkare. Även hon hamnar i samma korridor som Harry och Ron, det vill säga Gryffindor, något som alla tre blir mycket glada över och de hänger i stort sett alltid ihop. Hermione har brunt, lockigt, långt hår och hon är en vacker och ambitiös elev. Magi är ett av de ämnen hon tycker bäst om och hon är också mycket duktig i det, precis som i de flesta ämnen. Många gånger lyckas hon göra bättre resultat än de elever som kommer från renblodiga trollkarlsfamiljer.

Hermione och Ron

Många gånger är det Hermione som lyckas lösa problemen som de tre vännerna råkar ut för. När hon inleder en romans med Viktor Krum, en av spelarna i quidditich-landslaget, blir Ron irriterad och de börjar bråka. Det är också Hermione som hjälper Harry och Ron med läxorna, dock inte helt utan motvilja. Hon har senare även en romans med Cormac McLaggen, en elev som går en årskurs över vännerna. McLaggen är en arrogant och aggressiv kille, som spelar quidditich i Gryffindors lag. Är Hermione bara tillsammans med honom för att göra Ron svartsjuk? De två bråkar ofta, även om de är bra vänner. Kan det vara så att de känner mer än vänskap för varandra? Så ligger det till och det bekräftas även senare i bokserien.

Hermione förtrollar även sina föräldrar och de tror då att de heter Wendell och Monica Wilkins och de tror deras stora dröm är att flytta till Australien. De kommer också att flytta dit. Att hon förtrollar sina föräldrar har något med Voldemort att göra; hon vill inte att han ska ställa frågor till dem om henne och Harry.