Vem är Harry Potter?

Denna populära bokserie handlar om Harry Potter, en föräldralös pojke som växer upp hos släktingar på sin mors sida. Familjen Dursley som de heter är allt annat än snälla mot Harry. Han får bo i en skrubb under deras trappa, och blir särbehandlad jämfört med deras egen son, som får allt han pekar på. Sonen, Dudley njuter av att mobba Harry och hans föräldrar säger aldrig ifrån. Dudleys föräldrar säger till Harry att hans föräldrar dog i en bilolycka, men är det sant?

När Harry fyller elva år berättar halvjätten Rubeus Hagrid för honom att han egentligen är trollkarl och inte hör hemma hos vanliga icke-magiska människor – de så kallade mugglarna. Han berättar vidare att Harrys föräldrar inte alls dött i en bilolycka. De har blivit mördade av Lord Voldemort, en ond man. Voldemort har precis som Harrys föräldrar studerat på internatskolan Hogwarts. När familjen Dursley vägrar att visa upp brevet från Hogwarts, som bevisar det Hagrid berättat om, kommer han och hämtar Harry. Han visar honom hur han ska komma till Hogwarts skola. Tillsammans med andra behöriga barn, tar Hogwartsexpressen eleverna till den internatskola där de ska studera trolldom och häxkonst.

Böckerna om Harry Potter bygger på en fantasyserie på åtta böcker, skriven av J.K. Rowling. Den första boken kom ut 1997 och den sista 2016–2017. Böckerna är översatta till cirka 70 olika språk och de har sålts i över 450 miljoner exemplar. Alla böcker har också filmatiseras, och det finns museum i London där viss interiör kommer direkt från filminspelningarna. Harry Potter, hans vänner och även fiender har blivit en del i mångas vardag, och han känns mer som en riktig människa än den bokkaraktär han var från början.

Den allra första filmen om Harry Potter ”Harry Potter och den vises sten”, hade premiär 2001. Böckerna har som nästan alltid fått ris eller ros. De som är positiva till serien säger att många barn har fått inspiration till att börja läsa. De som däremot är kritiska är vissa religiösa grupper, som protesterar mot att böckerna och filmerna förespråkar häxkonst.

När eleverna kommer till skolan första gången

När eleverna anländer till Hogwarts träffas eleverna under en första middag för att bli sorterade i olika elevhem. Mellan dessa elevhem råder det osämja och dålig stämning, så Harry vill helst hamna tillsammans med någon han träffade på tåget, och som han anser vara trevlig. Som tur är hamnar Harry på elevhemmet Gryffindor, tillsammans med Ron Weasley och Hermione Granger, som är född mugglare. Han får även direkt ett par fiender, bl.a. Draco Malfoy, en elev som kommer från en ”renblodig” trollkarlsfamilj. Harry lär också känna Severus Snape, en av lärarna som är väldigt skeptisk mot Harry i början. Den äldre och vise rektorn, Albus Dumbledore, är däremot en man som kommer att bli en stor förebild för Harry under hans skoltid.