Hogwarts skola

Hogwarts är en internatskola där minderåriga elever får lära sig trolldom och häxkonster. Det är en litterär skola som förekommer i barn- och ungdomsböckerna om Harry Potter, skriven av J.K. Rowling. Bokens tema utgår ifrån att alla barn som har magiska förmågor söks upp där de bor. De blir erbjudna att bli intagna på Hogwarts när de fyllt elva år.

Det var en gång … fyra trollkarlar, mycket skickliga i sitt ämbete som startade skolan. Under skolans första verksamma år var det de fyra grundarna som själva valde ut elever som de tyckte skulle passa in i ”deras egna elevhem”. Sedan många år tillbaka och än i dag sker urvalet av elever med hjälp av en sorteringshatt som är magisk. Internatskolan är ett slott som ligger vid en djup sjö i Skottland.

Det är otroligt slott, har tinnar, hemliga gångar, rörliga trappor, torn, talande porträtt och även spöken. Det finns klassrum som är anpassade till olika läroämnen och även elevhemssalar som har sovsalar för eleverna. Bibliotek finns och en stor sal där lärare och elever tillsammans äter sina måltider och där de även firar olika högtider. Utanför skolan på skolområdet finns ett växthus och en quidditchplan. Där sker en quidditchturnering, där de olika elevhemmen tävlar mot varandra. De elever som får vistas på Hogwarts är ungdomar som kommer från Irland och Storbritannien. Skolan har ett motto: ” Dormiens Nunquam Titillandus”, det är latin och betyder ungefär att man aldrig bör kittla en sovande drake, eller som man säger i vanligt tal, ”väck aldrig en vilande drake”.

De fyra som grundade Hogwarts för mer än tusen år sedan var dåtidens kunnigaste häxor och trollkarlar: Godric Gryffindor, Rowena Ravenclaw, Helga Hufflepuff och Salazar Slytherin. Alla dessa fyra bildade varsitt elevhem och gjorde en egen vapensköld. De fyra elevhemmen har alla fått namn efter de första ägarna, alltså Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff och Slytherin.

Rektorer och lärare

Hogwarts rektor är den som ansvarar för skolans ledning och även för den dagliga och långsiktiga driften. I ett av tornen ligger rektorns kontor, och det är både vackert och stort. I rummet finns porträtt av dem som tidigare varit rektorer. I samma stund som en rektor dör skapas ett porträtt av honom/henne på ett magiskt sätt. Rektor Dumbledore dog i sömnen och därför blev han avbildad sovande.

Severus Snape, lärare i trolldryckskonst är en lärare som hade svårt för Harry från första början, varför?