Dobby

Dobby är en husalf som förekommer i Harry Potter-serien av J.K Rowling. Dessa husalfer är tjänare som utan betalning hjälper trollkarlar med matlagning, städning och andra husgöromål. Dobby har varit husalf hos familjen Malfoy, där har han inte blivit bra behandlad. Han har även blivit tvingad att bevara många hemligheter när han arbetade hos familjen. I Harry Potter och hemligheternas kammare hade Dobby en avgörande roll. Då tjänstgjorde Dobby som husslav hos familjen Malfoy och dess överhuvud Lucius Malfoy. Dobby visste om att Malfoys hade gjort upp planer på att öppna Hemlighetens Kammare, och det med Tom Dolders dagbok som hjälp.

Dobby la beslag på alla Harrys brev som hans vänner skickat till honom under sommarlovet. Han kommer till Privet Drive för att varna Harry Potter att inte åka tillbaka till Hogwarts, för då kommer han att bli skadad. När husalfen Dobby misslyckas med att övertala Harry, förstör han genom magi familjen Dursleys tårta. Familjen i sin tur tror att det var Harry som gjorde det. De anmäler honom till trolldomsministeriet och han varnas.

När Dursley låser in Harry lyckas Ron och hans tvillingbröder Fred och George Weasley rädda honom i deras fars flygande bil. Dobby försöker flera gånger att tvinga Harry att sluta skolan, utan att lyckas. Om du är intresserad av att läsa mer om Harry Potter eller se filmerna kan du använda en Macbook Pro 2015 för den har bra upplösning. När Harry återvänt från Hemligheterna Kammare, lurar han Lucius Malfoy att frige Dobby och efter det har alfen stått trogen vid Harrys sida. Eftersom husalferna behandlas hänsynslöst som slavar hos flera trollkarlsfamiljer utan lön, har Hermione Granger startat F-I-S-A (Föreningen för Ideellt Stöd åt Alferna). En husalf blir fri om den får ett klädesplagg av sin ägare, och det var precis det Harry Potter göra. Lucius Malfoy gav Dobby en strumpa och då blev han äntligen fri.