Gryffindor

Det finns fyra olika elevhem på Hogwarts internatskola och ett av dem är Gryffindor, som grundades av Godric Gryffindor. Hemmets emblem är ett lejon med färgerna scharlakansrött och guld. Detta elevhem är det som Harry Potter, Ron Weasley och även Hermione Granger blir placerade på när de för första gången kommer till Hogwarts. Gryffindor värdesätter ridderskap, mod och stolthet. När Harry Potter studerar vid skolan är Minerva McGonagall elevhemsföreståndare och Nästan Huvudlöse Nick är hemmets elevspöke.

Eleverna som bor på Gryffindor är envisa, stolta och mycket impulsiva. De gör ofta saker först och tänker sedan och det gör att de kan få ångra vissa beslut ibland. Eleverna tycker om äventyr, spänning och att upptäcka nya saker. De är ofta extroverta och mår bra av att vara bland folk, något som också ger dem energi. Att jobba tillsammans med folk som står dem nära är också en egenskap de har.

Eleverna är inte lika emotionellt stabila som eleverna på Ravenclaw och Hufflepuff. De kan därför ofta ha humörsvängningar och växla mellan glädje och deppighet under en kort tid. De är kända för att vara hetlevrade, men på det stora hela är de pålitliga och goda människor.